Burdur, Isparta, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya, il sınırlarına yayılan, birbirine yakın çok sayıda gölün yer aldığı bölgeye coğrafi özelliğini yansıtan “Göller Yöresi” ismi verilmiştir.
Göller Yöresi, Akdeniz Bölgesi’nin Anadolu içlerine uzanan bir parçası olmakla birlikte Burdur İli tümüyle bu yörenin içinde kalmaktadır.
Göller Yöresi denildiğinde ilk akla gelen il, birbirinden farklı doğal güzelliklere sahip gölleri ile Burdur İl’idir. İlde bulunan Burdur, Salda, Karataş, Yarışlı, Gölhisar ve Yazır Gölleri başta olmak üzere irili ufaklı çok sayıda göl, yaban hayatı açısından önemli olduğu kadar yöre insanının yaşantısı üzerinde de etkilidir.
Bulunduğu konum ve gölleri ile “Göller Yöresi’nin” merkezi konumunda olan Burdur, ülkemizde en fazla göl bulunan illerden biri olmakla birlikte, eşsiz doğal güzelliğinin oluşmasında da bu göllerin katkısı büyüktür.
Burdur Gölü
Burdur İl merkezinde yer alan Burdur Gölü Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük yedinci, tuzlu göller arasında üçüncü büyük gölüdür. Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer almaktadır.
Burdur Gölü alt havzası kuş türleri açısından ülkemizin en önemli yaşam alanlarından birisidir. Yürütülen çalışmalarda 200’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Göl, nesli tükenme tehlikesi yaşayan “dikkuyruk’” ördeğinin kışlama alanıdır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında kuş türünde belirgin bir artış yaşanmakta ve muazzam bir doğa güzelliği ortaya çıkmaktadır.
Salda Gölü
Maldiv adalarındaki doğa güzelliğine benzerliği ile bilinen ve ülkemizin saklı cenneti olarak görülen Salda Gölü, Burdur ve Ülkemizin en önemli değerlerinden biri haline gelmiştir.
Burdur İl Merkezinin yaklaşık 64 km batısında yer alan Salda Gölü, Yeşilova İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak göllerindendir. Derinliği yaklaşık 185 metre olan gölün yüz ölçümü 47 km2'dir. Göl yaz ve kış aylarında turizm hareketliğinin yoğun olduğu tur güzergâhları üzerinde bulunmaktadır.
Beyaz kumsalı, Mars Gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösterdiği söylenen iki yerden birisidir. Göl, spor turizmi ( yelken, yüzme, su altı dalış vb), kamp ve karavan turizmi, kuş gözlemciliğinde yerli ve yabancı turistlere imkânlar sağlamaktadır.
Gezginlerin son yıllardaki favori adreslerinden biri olan Salda Gölü eşsiz turkuazın tonlarıyla ve bembeyaz kumsalı ile Türkiye’nin Maldivleri olarak ün yapmıştır. Suyunun tatlı olup içinde balık yaşaması, etrafının ormanlık alanla çevrili olması, Gölü farklı kılmaktadır.
Karataş Gölü
Karataş gölü Karamanlı ve Kemer İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Endemik ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapan Karataş Gölü, önemli doğa ve kuş alanı kriterlerini sağlayan ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir sulak alandır. Göl ve yakın çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak koruma altındadır.
Karataş Gölü alt havzası kuş türleri açısından ülkemizdeki önemli yaşam alanlarından biridir. Özelikle sonbahar ve kış dönemlerinde su kuşları için önemli bir duraklama ve yaşam alanıdır.
Gölhisar Gölü
Bölgedeki tatlı su ekosistemlerinin en önemlilerinden biri olan Gölhisar Gölü, adını aldığı Gölhisar İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Göl etrafı büyük bir oranda sazlıklarla kaplıdır. Göl bölgenin su bitkileri yönünden en çok tür çeşitliliğine sahip sulak alanlardan biridir.
Yarışlı Gölü
Batı Toroslar’ın iç kesiminde, yükseltilerin arasına yerleşmiş Yarışlı Gölü, yöre insanının yaşantısı açısından önemli olduğu kadar yaban hayatı üzerinde de çok etkilidir. Yeşilova Yarışlı Köyü sınırlarında kalan göl, her yıl flamingo başta olmak üzere çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Yazır Gölü
Çavdır ilçesi sınırları içerisinde kalan Yazır Gölü, Göller Yöresi’nin en küçük göllerinden biridir. Birçok nadir türe ev sahipliği yapması, turbalık ve sazlık habitatlarıyla ulusal öneme sahiptir. Yazır Gölü alt havzası kuş türleri açısından bölgenin önemli yaşam alanlarından biridir.